
ジョエル・ロブション/
アラン・パッサール
数多くのミシュランを獲得し、日本にも店舗をいくつか構えるスターシェフ、ジョエル・ロブション。こちらの特集は、彼が引退するまでの数か月間を密着取材し、創作の合間にこぼれることばや心の機微を拾い集めた貴重な内容となっています。肉から野菜へ転向したフレンチのシェフ、アラン・パッサールの真髄に迫る特集も見ものです。美食に人生をかけたシェフたちの生き様がうかがえる特集です。
「ジョエル・ロビュション」、
「アラン・パッサール」
写真:ミシェル・ヴィアール
Joel Robuchon/Alain Passard
Joel Robuchon is a star chef who has earned numerous Michelin stars and has also opened several restaurants in Japan. This special feature takes an intimate look at the chef’s life for several months before his retirement, and includes precious collections of his words and thoughts that spilled out in the intervals between his creations. The special feature that gets to the heart of the essence of French chef Alain Passard, who switched from meat to vegetables, is also worth a read. These special issues explore the ways of life of these chefs who have devoted their lives to the gastronomic experience.
Photos of Joel Robuchon and Alain Passard: Michel Wiart
連載「WINE&CUISINE」
フランスの粋な食文化を伝える連載、「WINE&CUISINE」は1986年から始まりました。カキ、シェーブル(チーズ)、キノコ、マロン・グラッセなどフランス料理を代表する食材が並びます。
The serially published
“Wine & Cuisine”
“Wine & Cuisine” is a serialized column launched in 1986 about the stylish French culinary culture. The pages were filled with representative ingredients of French cooking such as oysters, goat milk cheese, mushrooms, and marron glacé.
目ニ、オイシイ京、若冲、野菜
京都の青物問屋「枡源(ますげん)」に生を受けた江戸時代中期の絵師、伊藤若冲の特集。ウォーホル風のアートワークや茶釜の中の筍など、若冲の世界をポップアートと京野菜が彩ります。
写真:中村成一
“Kyoto, Jakuchu, Vegetables that are Delicious to the Eye”
This is a special feature about Jakuchu Ito, a painter from the mid-Edo Period who was born in a vegetable shop in Kyoto called Masugen. With the Warholesque artwork and the bamboo shoots in the teapot, pop art and Kyoto vegetables are used to color the world of Jakuchu.
Photo: Seiichi Nakamura
イギリスの紅茶/
シャトー・マルゴ1964
ばらの香りがしませんか…
80年代中ごろには歴史ある食文化を深く考察する特集も。イギリスの紅茶やフランスのワイン、シャンパンなど、食を通して形成される豊かな文化、ライフスタイルを紹介しています。
「イギリスの紅茶」写真:与田弘志、
「シャトー・マルゴ」写真:冨永民生
English Tea/
Château Margaux 1964
It Smells Like Roses, Doesn’t It?
In the mid-80s, the magazine also ran special issues that delved deeply into historically-rich culinary cultures. It introduced rich cultures and lifestyles that were shaped through foods such as English tea and French wine and champagne.
Photo of English tea: Hiroshi Yoda,
Photo of Château Margaux: Minsei Tominaga